1 Primaire gegevens
Titelbeschrijving:
Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Joe Speedboot
Plaats/ jaartal van uitgave: 2005, Amsterdam
Uitgeverij: De Bezige Bij
Genre: Psychologische roman, coming of age
2 Inhoud (samenvatting)
PENSEEL:
Fransje Hermans (14) ontwaakt uit een coma van 220 dagen. Hij is, op zijn rechter arm na, helemaal verlamd en kan nauwelijks meer praten. Later in het boek wordt duidelijk wat voor ongeluk hij heeft gehad: hij is overreden door een trekker omdat hij in het gras lag toen ze gingen maaien.
Hij woont in het kleine Nederlandse dorpje Lomark. Tijdens zijn coma is de jongen Joe Speedboot in Lomark komen wonen, Fransje hoorde zijn familie er rond zijn bed al over praten. Joe zet het hele dorpje op stelten door het overal plaatsen van bommen. De achternaam van Joe is eigenlijk Ratzinger. Tijdens het verhuizen naar Lomark boort de verhuiswagen zich in het huis van de belangrijkste familie van Lomark, de familie Maandag. De vader van Joe komt hierbij om, dus Joe is alleen nog met zijn moeder Regina en zusje India.
Fransje ondervindt een hevige aantrekkingskracht tot Joe en ziet hem als een soort verlosser. Hij houdt Joe en zijn vriend Christof Maandag, en later ook Engel Eleveld, dan ook goed in de gaten. Na verloop van tijd hoort ook Fransje bij dit vriendengroepje.
Op zijn vijftiende gaat Fransje in het tuinhuis achter zijn huis wonen, hier begint hij met het opschrijven van alles waarvan hij weet dat het gebeurd is. Hier houdt hij een enorme stellage met dagboeken aan over. Na een tijdje komt de Zuid-Afrikaanse Picolien Jane, PJ, samen met haar ouders in Lomark wonen. Fransje is, net als alle andere jongens behalve Joe en Engel, meteen smoorverliefd op haar en zal dit de rest van zijn leven blijven.
Fransje is erg geïnteresseerd in samoerai. Hij leest erg veel in Musashi’s boek, dit is een samoerai die in zijn hele leven nog nooit een gevecht heeft verloren en die al zijn bevindingen heeft opgeschreven, Fransje gebruikt dit boek als een soort handleiding.
Omdat het gerucht de ronde gaat dat de moeder van PJ een nudist is besluiten de vier jongens een vliegtuig te bouwen, dit is de enige manier om haar naakt te zien. Ze voeren dit plan uit en uiteindelijk doet het vliegtuig het echt.
De moeder van Joe gaat op vakantie naar Egypte, hier ontmoet ze Mahfouz Husseini, hij komt naar Nederland en trouwt met Regina Ratzinger. Hiermee wordt hij Joe’s stiefvader, met de bijnaam Papa Afrika. Fransje kan best goed met hem opschieten, Papa Afrika vertelt en hij luistert. De moeder van Joe is weer helemaal gelukkig. Later bouwt Papa Afrika een feloek, een Egyptische boot. Na de tewaterlating zeilt Papa Afrika weg met deze boot, hij komt nooit meer terug omdat hij zo’n heimwee had naar zijn eigen land. Regina is ontroostbaar.
Nadat Fransje is geslaagd voor zijn eindexamen wordt hij, op aandringen van zijn vader, brikettenperser. In de achtertuin wordt een werkplaatsje gemaakt en hij wordt door zijn vader, die de briketten verkoopt, betaald. Alle andere kinderen die geslaagd zijn gaan studeren en op kamers wonen in de steden. Fransje blijft alleen achter.
Een paar maanden later komt Joe weer terug, de opleiding was niks voor hem. Hij had een tijdje bij PJ, de grote liefde van Fransje, gewoond in Amsterdam. PJ heeft een nieuwe vriend, een schrijver genaamd Arthur Metz. Dat Joe terug is betekent meteen weer een nieuw raar plan. Joe oppert dat Fransje armworstelaar moet worden. Omdat Fransje alles met zijn rechter arm doet, inclusief het voortbewegen van zijn rolstoel, is deze arm enorm groot en sterk geworden. Fransje vindt het idee niks, maar als ze korte tijd later naar de sloop van zijn vader gaan ziet Fransje in zijn kantoor tegen de muur al zijn briketten staan. Het blijkt dus dat deze nooit verkocht werden, maar om Fransje iets te doen te geven en uit medelijden bleef zijn vader dit volhouden.
ZWAARD:
Omdat Fransje nu geen briketten meer wil persen besluit hij toch maar armworstelaar te worden en begint hij hard te trainen met Joe als zijn trainer. Op het eerste toernooi waar hij aan mee doet wordt hij meteen tweede. Hij heeft talent.
PJ komt weer vaker naar Lomark omdat haar vriend haar slaat. Na een tijdje verbreekt ze de relatie met de schrijver en wordt vrienden met Joe en Fransje. Ze gaat mee naar het tweede toernooi waar Fransje eerste wordt. Ze zijn super blij maar die nacht slaapt Joe bij PJ en vanaf nu aan hebben zij een relatie, Fransje is kapot omdat hij nog steeds tot over zijn oren verliefd is op PJ.
Joe heeft weer een ander gek plan bedacht: Hij heeft een shovel gekocht en is deze aan het ombouwen om mee te doen aan de Paris-Dakar, een erg lange race door voornamelijk woestijn.
Dan overlijdt Engel. Hij kreeg een hond op zijn hoofd die van de 9e verdieping naar beneden viel.
De ex van PJ heeft een boek geschreven waar ook PJ in voorkomt maar dan onder een andere naam. Dit boek onthult meerdere geheimen over PJ waaronder dat ze boulimia heeft gehad en dat ze erg vaak vreemdgaat. Hij noemt haar ‘de hoer van de eeuw’.
Het volgende armworsteltoernooi is erg belangrijk, de nummer 1 van de wereld (Islam Mansur) zou ook komen en het is het doel van Fransje en Joe om van hem te winnen. PJ gaat weer mee maar het toernooi krijgt een ongelukkig einde. In de finale staat Fransje tegenover Islam maar Fransje breekt tijdens het worstelen zijn arm. Hij is echter wel gelukkig met zijn resultaat.
Joe doet in zijn shovel mee met de Paris-Dakar en is elke dag te zien op tv. In de tussentijd mag PJ de dagboeken van Fransje lezen en beginnen zij een seksuele relatie, Fransje is dol gelukkig. Joe verdwijnt tijdens de race maar Fransje weet waar hij is: Hij is Papa Afrika aan het opzoeken. Enkele maanden later duikt hij weer op.
EN TOEN:
Christof, die ook de hele tijd verliefd was op PJ, krijgt een relatie met PJ. PJ raakt zwanger en ze besluiten te trouwen. Tijdens de receptie van de trouwerij komt er ineens een blauw vliegtuigje (het vliegtuig dat de 4 jongens hadden gebouwd om de moeder van PJ naakt te zien) overvliegen met een banier erachter, hierop stond:”HOER VAN DE EEUW”. Het was Joe die eindelijk het boek van ‘vriend de schrijver’ (de ex van PJ) had gelezen. Fransje stikt bijna van het lachen, het blijft tot het laatste moment spektakel met hem…
PJ en Christof gaan samenwonen en krijgen een zoon, Fransje en PJ zijn nooit opgehouden met hun seksuele relatie.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-59757
Voor kortere samenvatting zie: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-86650
3 De Verdieping
3.1 Compositie en tijdsverloop
De compositie van het verhaal is ‘ab ovo’, het begint bij het begin. Fransje ligt in een coma in het ziekenhuis. Het boek is chronologisch opgebouwd, er zijn wel flashbacks maar het verhaal loopt verder normaal achter elkaar door. (De lezer kan het verhaal hierdoor goed volgen. Er zit een duidelijke structuur in het verhaal.) Heel soms is er een flash forward, bijvoorbeeld: ‘’Het was de laatste keer dat ik hem in leven zag.’’ Het boek is verdeeld in drie delen: deel 1 ‘penseel’, deel 2 ‘zwaard’ en deel 3 ‘en toen’. (zie motto voor verklaring) De vertelde tijd is heel lang. De eerste twee delen omvatten ongeveer tien jaar. Het begint met het ongeluk, hij zit dan op de middelbare school en het eindigt jaren nadat hij zijn diploma behaald heeft. Het laatste deel springt over naar vele jaren later. Dit gedeelte wordt dus discontinue verteld. Er wordt dan verteld wat er van iedereen terecht is gekomen en dient als het nawoord van het boek. Het boek heeft dus een gesloten eind. Het eindigt met het deel ‘en toen’, waarin er echt een eind wordt gebreid aan het verhaal. Een opvallende tijdsaanduiding is de tijd op de klok in Poznan, 5.5.19:45: Bevrijdingsdag. De roman speelt in de laatste jaren van de 20e eeuw waarschijnlijk nog. In het boek staat namelijk dat PJ in januari 1993 naar Nederland is gekomen.
3.2 Ruimte
Het verhaal speelt zich grotendeels af op de plek waar Fransje woont, Lomark. Maar het verhaal speelt ook even af in Egypte, Amsterdam en andere omgevingen. Lomark is een fictief dorp vlakbij het eveneens fictieve Westerveld. (Het lijkt er echter wel op dat Wieringa een tijdloze en locatie loze situatie heeft willen beschrijven. De desillusie van de hoofdpersonen is er nu eenmaal één van alle tijden en alle plaatsen.) Lomark is een wat geïsoleerd dorp aan de rivier, met een haan in het dorpswapen. Franje beschrijft het dorp vaak met een negatieve bijklank. Het dorp zal geïsoleerd raken door de komst van de vierbaansweg E 981.
3.3 De wijze van vertellen
Het verhaal is geschreven vanuit een ik-perspectief, met als ik-persoon Fransje. Doordat het verhaal vanuit zijn perspectief is geschreven krijgt de lezer een goed beeld van zijn leven, zijn gedachtes en zijn emoties. Het boek draait nu eenmaal om zijn leven en Fransje is degene die zijn leven het beste kan beschrijven. Doordat de schrijver heeft gekozen voor de ik-verteller, krijg je ook steeds alleen de visie van Fransje voorgeschoteld. Je ziet de andere personages zoals hij ze ziet en weet alleen wat hij ook weet. Daardoor geeft het boek een eenzijdig beeld van wat er allemaal is gebeurd. Voorbeeld van het ik-perspectief: ‘’Weken later liggen de wereld en ik nog altijd ademloos achterover, de eerste van de warmte en de laatste van het ongeluk.’’ (pg. 11) Fransje houdt alle gebeurtenissen in het dorp bij. Soms lijkt het wat onwaarschijnlijk dat Fransje precies kan vertellen wat er is gebeurd en lijkt er een meer alwetende verteller aan het woord te zijn.
3.4 Thema
Desillusie:
Joe Speedboot zou je heel goed de “roman van de desillusie” kunnen noemen. Veel personages in de roman hebben een toekomstverwachting die bijna nooit uitkomt. Allereerst is er natuurlijk Joe Speedboot zelf. Hij komt als een soort verlosser Lomark binnen denderen om daar de boel op stelten te zetten. Hij heeft zeer originele ideeën: zo maakt hij in de loop van de roman aanvankelijk bommen die hij op ongewenste momenten en plaatsen laat afgaan, hij bouwt een vliegtuigje om het exhibitionisme van de moeder van zijn vriendinnetje te kunnen bewonderen, hij gaat in het tweede deel van de roman een shovel ombouwen om mee te doen aan Parijs-Dakar en hij beweegt de gehandicapte Frans ertoe om deel te nemen aan de armworstelwedstrijden. Toch verlaat hij aan het einde van de roman gedesillusioneerd het dorp om er nooit meer terug te keren. Of zit hij aan de stuurknuppel van het vliegtuigje waarmee hij wraak lijkt te nemen op zijn vriendin die hem voor zijn vriend Christof in de steek heeft gelaten? Hij is de Messias die zijn belofte toch niet geheel heeft kunnen waarmaken, Parijs-Dakar toch niet heeft kunnen voltooien, toch niet de mooie PJ definitief aan zich heeft kunnen binden en zelfs zijn door hem verfoeide naam voor zijn naaste vrienden niet geheim heeft kunnen houden. Een ander gedesillusioneerd personage is Frans Hermans. Nadat hij uit zijn coma is gekomen, verwacht hij veel van de nieuwkomer Joe. Aanvankelijk wordt hij nog een beetje buiten de vriendschap gehouden die Joe, Christof en Engel hebben gesloten, maar daarna maakt hij wel deel uit van de vriendenclub. De eerste desillusie valt hem ten deel, wanneer zij allen na het eindexamen gaan studeren en hij van zijn ouders het weinig begerenswaardige baantje van papierbrikettenmaker opgelegd krijgt. Hij werkt zich uit de naad, maar ziet bij een onverwacht bezoek aan zijn vaders sloperij dat er nooit een briket verkocht is. Zijn werk is dus tevergeefs geweest. Dan neemt hij toch het aanbod van Joe Speedboot aan om armworstelaar te worden aan. Het gaat vrij goed totdat zijn grote idool Islam Mansur tijdens een wedstrijd zijn arm breekt, waardoor ook aan dat levensdoel een einde komt. Een derde desillusie valt hem ten deel wanneer hij in de door Metz geschreven roman over PJ leest dat ze eigenlijk veel minder aantrekkelijk is dan ze altijd voor hem geweest is. Uit angst voor intimiteit loopt ze een heel rijtje minnaars af en het is de schrijver die met haar samenwoont allemaal teveel geworden. Het beeld van de mooie PJ wordt nog verder afgebroken wanneer ze op verraderlijke wijze achter de voornaam van Joe komt en ze Frans deelgenoot van dat geheim maakt. Het voelt voor Frans aan als een verraad aan de vriendschap. Tenslotte verraadt hij ook nog zijn oude vriend Christof, wanneer die trouwt met PJ en Frans een seksuele relatie blijft onderhouden met deze “hoer van de eeuw”. Een desillusie valt ook de veel belovende kunstenaar Engel ten deel. Hij komt aan zijn einde omdat een hond die van een flatgebouw valt, op zijn hoofd terechtkomt en hem dodelijk verwondt. De moeder van Joe Ratzinger raakt gedesillusioneerd als ze eerst haar echtgenoot kwijtraakt bij het spectaculaire auto-ongeluk, nadat ze naar Lomark zijn verhuisd. Haar nieuwe vriend Mahfouz zeilt na een erotisch avontuur toch weer terug naar zijn geboorteland. De schrijver Arthur Metz is van zijn mooie illusie van PJ genezen, wanneer blijkt dat ze een wolvin in schaapskleren is.
3.5 Personages
Fransje Hermans: Fransje (14) is de hoofdpersoon van het boek. Hij zit in een rolstoel, aangezien hij alleen zijn rechter arm kan bewegen. Ook kan hij nauwelijks praten en schrijft daardoor veel op. Hij is gefascineerd door de weg van de Samoerai.
Hij is verliefd op Fransje.
Conflictmodel: Fransje worstelt met het feit dat hij bijna volledig verlamt is en zijn spraakvermogen is verloren. De ontmoeting met Joe, beïnvloed Fransjes leven zo dat hij gemotiveerder in het leven staat. Fransje schrijft veel dingen op als oplossing voor zijn spraakgebrek. Later in het verhaal leert hij armworstelen en focust zich erg op de uitspraken van Musashi. Fransje wordt dus steeds meer volwassen en krijgt weer het plezier in het leven en het vertrouwen in zichzelf terug.
Joe Speedboot: Slimme en technische jongen die zelf bommen maakt. Goede vriend van Fransje. Hij houdt van dingen bouwen en uitproberen. Volgens Joe heeft iedereen één groot geheim. Eigenlijk heet hij ‘Achiel Stephaan Ratzinger’.
PJ Eilander: Picolien Jane Eilander is een meisje dat uit Zuid-Afrika komt. Als ze in Lomark komt wordt elke jongen meteen verliefd op haar en ze maakt hier ook gebruik van. Niemand weet van haar slechte verleden tot het boek van schrijver de vriend uit komt. Ze is erg zorgzaam en zorgt dan ook goed voor Fransje.
Engel Eleveld: Engel is iemand die je jarenlang niet ziet, tot je hem ineens zag met een soort licht om zich heen. Hij werd ineens ook erg populair en was Fransjes gezegende pismaatje. Hij sterft uit eindelijk doordat er een hond vanaf de 9e verdieping op het valt.
Christophe Maandag: Hij is de jeugdvriend van Joe Speedboot uit Lomark. Fransje zag hem als een concurrent op Joe’s vriendschap.
Regina Ratzinger: De moeder van Joe Speedboot en tijdelijke weduwnaar. Totdat zij na een vakantie in Egypte Mahfouz tegenkomt en verliefd wordt.
Papa Afrika (Mahfouz Husseini): Nieuwe Egyptische vriend van Regina Ratzinger.
3.6 Titel, ondertitel en motto
Titelverklaring: ‘’Joe Speedboot’’ is een van de personages uit het boek. Fransje is gefascineerd door hem. Hij heeft het leven van Fransje beïnvloed.
Ondertitel: n.v.t
Motto: Het motto van het boek is: ‘’Er wordt gezegd dat de samoerai een tweevoudige Weg heeft, van het penseel en het zwaard.’’ – Miyamoto Musashi
Twee hoofdstukken van het boek zijn vernoemd naar een deel van het motto: penseel en zwaard. Fransje een enorme bewonderaar van de samoerai en dan vooral van Miyamoto Mushashi. Fransje leest zijn boek en haalt hier veel wijsheden uit. In het boek worden deze twee wegen ook bij Fransje toegepast. In het eerste deel kan hij niet veel en is hij vooral iemand die toekijkt. Hij schrijft alles op wat er gebeurt en wil chroniqueur van zijn dorp worden. In het tweede deel slaat hij de tweede weg in: Hij wordt armworstelaar. Dit is zijn manier van vechten, in plaats van een zwaard heeft hij zijn arm. Ook schrijft hij nu niks meer op in zijn dagboeken.
3.7 Motieven
Vriendschap: Vriendschap tussen de jongens in Lomark.
Seksualiteit: Bij de coming of age van de jongens hoort ook het ontdekken van hun seksualiteit.
Leven met een handicap: In het verhaal kun je duidelijk zien hoe Fransje met zijn handicap omgaat.
Verlossing: Het hele boek staat in het teken van verlossing die gebracht moet worden door Joe Speedboot. Joe is een verlosser die licht brengt. Dat gebeurd als de familie rond het ziekbede van Fransje zit.
Relaties: Telkens staat de relatie tussen bepaalde personages centraal, een goed voorbeeld is natuurlijk PJ die telkens maar niet weet wat ze wil. Ze gaat vele relaties aan maar telkens lopen die stuk. Ook verandert de relatie die Fransje met een aantal personages heeft voortdurend, het is nooit constant. De andere personages hebben ook last van de relaties tussen elkaar, zoals die van Regina en Mahfouz eindigt, Engel opeens bevriend met de jongens is en Christof en Joe opeens elkaars vijanden worden. Het komt dus telkens op een bepaalde manier terug en is daarom een motief in het boek.
Tegenvallers: (hoort eigenlijk bij thema) Het begint eigenlijk al met de manier waarop Fransje in een rolstoel terechtkomt, door een ongeluk met een grasmaaier. Fransje overkomt nog meer tegenvallers, hij verliest de wedstrijd tegen Islam Mansur en blesseert zijn arm daarbij, ook komt hij erachter dat zijn ouders hem hebben bedrogen met het persen van de briketten en het te weten komen van Joe zijn naam is ook een tegenvaller. Ook Regina heeft last van veel tegenvallers, ze verliest namelijk steeds haar partner. Joe heeft ook last van tegenvallers, hij lijkt een hele mooie en goede toekomst tegemoet te gaan maar verliest uiteindelijk alles en verdwijnt. Er zijn dus zo veel tegenvallers in het verhaal dat het ook zeker een motief is.
Belangrijkste verhaalmotief is de leer van de samoerai: Fransje baseert alles op deze leer en hij beoordeelt mensen dan ook naar deze richtlijn. Het belangrijkste wat er over deze leer in het boek staat is het motto, want hier is het hele boek op gebaseerd.
Een belangrijk leidmotief, zijn de boeken die hij heeft geschreven.
3.8 Schrijfstijl
De schrijfstijl van Tommy Wieringa is erg fijn. Er komen niet al te veel moeilijk woorden in voor, waardoor het boek goed te begrijpen is. Wel viel het me op dat de zinnen over het algemeen wat langer zijn dan gemiddeld. Humor en ironie spelen een grote rol. Ook gebruikt hij veel beeldspraak, waardoor sommige zinnen even tot nadenken stemmen.
Fransje gebruikt veel sarcasme als hij het over zijn eigen situatie heeft. Voorbeeld: ‘’Er loopt een guts kwijl uit mijn mond als ik naar hem opkijk. Liters heb ik van dat spul. Ik kan er goudvissen in houden.’’ Wieringa gebruikt daarnaast veel metaforen en dan vooral de als-vergelijking: ‘’Waar ze net hebben gemaaid is het bleek als een pas geschoren hoofdhuid.’’
Er komen niet veel dialogen voor in het boek, maar degene die er zijn, zijn veelal kort en bondig.
3.9 Belangrijkste open plek in het verhaal
De eerste open plek in het boek is de allerbelangrijkste van het hele boek. Het is de vraag wat de werkelijke naam van 'Joe Speedboot' nou eigenlijk is. Joe stelt zich altijd voor als zijnde Joe Speedboot, maar het is een naam waarmee hij zijn werkelijke naam probeert te verbergen. In het begin van het boek komt dit al meteen aan de orde en het enige wat er dan over wordt verteld is, dat zijn achternaam Ratzinger is. De moeder en het zusje van Joe heten allebei Ratzinger van hun achternaam, maar beiden weigeren te vertellen wat 'Joe' zijn echte naam is. De voornaam van 'Joe', wordt gezien als een geheim wat hij heeft en iedereen lijkt dat te respecteren. Aan het einde van het boek komt daar pas een eind aan, doordat PJ het paspoort van Joe weet te bemachtigen en laat zien wat Joe zijn werkelijke naam is. De werkelijke naam van Joe Speedboot is Achiel Stephaan Ratzinger. Het verwonderd Fransje dan ook weinig dat Joe dit geen goede naam vond en daarom maar voor Joe Speedboot als naam gekozen had. Als lezer kreeg ik er vooral een gevoel van bevestiging van, want ik vermoedde al dat zijn echte naam niet ideaal zou zijn.
Een tweede open plek in het boek is de vraag of Mahfouz ooit nog terugkomt.
De derde open plek in het boek is de vraag waarom Fransje zo ernstig invalide is geraakt. Dit wordt pas later in het veerhaal duidelijk.
3.10 Literaire stroming
Kenmerken romantiek: (--> vluchten voor de werkelijkheid)
- Meer dieptepunten dan hoogtepunten
- Fransje is erg in zichzelf gekeerd
- Onvrede met de werkelijkheid
- Liefde is onbereikbaar, erg verlangend naar PJ
- Communicatie is lastig (Fransje is zijn spraakvermogen verloren)
Kenmerken existentialisme:
- Fransje is geworpen in het leven (met rolstoel) en hij moet daar maar mee leven.
- Fransje is vrij en kiest zijn eigen lot.
Modernisme:
- Humor is de vorm van het sarcasme en de zelfspot van Fransje.
- Stijlfiguren, veel beeldend taalgebruik en veel metaforen en vergelijkingen met als.
4 Keuzeopdracht
(Dagboek: Schrijf een dagboekfragment vanuit de hoofdpersoon. 250w)
Lief dagboek,
Vandaag zou de dag van mijn leven worden. Ik keek er zo enorm naar uit. Dit was waar ik het voor deed. Mijn arm had inmiddels de grote van een opgeblazen ballon, waardoor mijn andere arm net een rietje leek. De proteïne shakes was ik inmiddels wel beu, maar deze dag, vandaag, was waar het allemaal om ging. Vandaag mocht ik armworstelen tegen mijn grootste idool, Islam Mansur. Ik was gebrand hem te verslaan. Hij was twee koppen groter dan ik en veertig kilo zwaarder, maar dat mocht de pret niet drukken. Al zijn voorgangers had ik al van het podium gestoten en nu stond alleen hij nog tussen mij en de eerste plaats. Ik had er vertrouwen in dat ik hem kon verslaan en met Joe en PJ in de zaal moest dat helemaal goedkomen. De dag van mijn leven veranderde helaas in een klap. Letterlijk en figuurlijk. Mijn arm brak namelijk tijdens het gevecht. Mijn spieren hadden het gehouden, alleen mijn bot niet. Ik had zoveel pijn, echt enorme pijn. Het duurde even voordat ik doorhad wat er nou daadwerkelijk was gebeurd, maar even later in het ziekhuis besefte ik het me donders goed. Toch wil ik blijven strijden, positief blijven en het over een tijd opnieuw proberen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
5 Literaire vormen
Het boek behoort tot het hoofdgenre: proza. Het is namelijk een langer stuk tekst met literaire inhoud. Er wordt een verhaal verteld en het bestaat uit meerdere hoofdstukken.
Extra
Het verhaal behoort tot de epiek, omdat het verhaal (van Fransje) centraal staat.
De compositie is ab ovo, want het verhaal begint bij het begin.
Het verhaal heeft een continue vertelwijze in de eerste twee delen. Daar zijn geen grote sprongen in tijd en ook geen perspectiefwisselingen. Het laatste deel van het verhaal heeft een discontinue vertelwijze. Het laatste deel springt namelijk over naar vele jaren later.
het verhaal bevat geen proloog. Het laatste deel van het boek ‘en toen’ fungeert als epiloog.
Het verhaal heeft een ik-vertelwijze met Fransje als ik-verteller.
Mening/ beleving
Het boek ‘’Joe Speedboot’’ was een prima boek om te lezen. In het begin sprong het verhaal erg van de hak op de tak, waardoor ik er de eerste 200 pagina’s niet echt een touw aan kon vastknopen. Daarna begon ik het verhaal te volgen en was het iets interessanter om te lezen. De schrijfstijl beviel me wel, omdat het taalgebruik goed te begrijpen was. Vooral de beeldspraak en het sarcasme sprak me erg aan. Het onderwerp (leven met een handicap) was de rede dat ik het boek graag wilde lezen. Toch had ik er iets anders van verwacht en gehoopt op iets meer diepgang. De personages waren wel erg goed uitgewerkt. Ik kon me het karakter van de personages goed indenken.
Door het lezen van dit boek heb ik geleerd dat je ondanks een ernstige handicap niet moet opgeven. Iedereen is wel ergens goed in. Door dit boek ben ik niet echt enthousiast geworden over de Nederlandse literatuur. Het verhaal sprak me namelijk niet echt aan en ik vond het verhaal lastig te volgen in het begin.
Bronvermelding:
- https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-59757
- https://www.rodemuur.nl/joe-speedboot/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Speedboot
- https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/joe-speedboot-tommy-wieringa
- https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-61569
- https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-67201
- http://members.home.nl/c.peppelenbos/joe_speedboot_-_analyse.html
- https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-86650 (goede samengevatte informatie)
Maak jouw eigen website met JouwWeb